Хрватска е најпосакуваната земја во Европа за дигитални номади

51

Сè повеќе дигитални номади со задоволство ја избираат Хрватска за работна дестинација, што го потврдува и најновата веб-страница на Nomadlist.com, според која Хрватска повторно го зазеде второто место на листата на топ 10 најатрактивни земји за овие вработени.

Хрватска стана дигитално номадско жариште. Ова уште пред една година го изјави Јан де Јонг, иницијаторот за добивање лиценца за дигитални номади и ко-основач и претседател на здружението Digital Nomad Croatia. Сега тоа дополнително го потврди со објава на социјалните мрежи.

Хрватска е исто така земја број еден во Европа за дигитални номади бидејќи Јапонија е на прво место. Втора европска земја на листата е Австрија која е на осмото место.
Де Јонг неодамна изјави дека дигиталните номади во Хрватска сакаат безбедност, начин на живот, квалитетна храна, природа, автентично искуство, прифатливо сместување според западните стандарди и одлична интернет конекција.

Да потсетиме, Хрватска беше меѓу првите членки на Европската унија, но и меѓу првите во светот што го регулираше едногодишниот привремен престој на дигиталните номади од трети земји и почна да издава визи за нивен престој. Во пријавата до МВР мора да докажат дека работат од далечина, дека имаат сместување и здравствено осигурување, дека заработуваат најмалку 2.200 евра месечно и дека не даваат услуги на фирми од Хрватска.
„Моите проценки, кои подоцна беа потврдени, се дека еден дигитален номад троши најмалку 10.000 куни месечно за живеење во Хрватска, што, ако сметаме дека околу 5.000 од нив доаѓаат во Хрватска секој месец, значи 500 милиони куни годишно за Хрватската економија. Од тоа имаат корист и хрватските компании, но и рестораните, фризерите, продавачите, туристичките атракции, па дури и даночната администрација, бидејќи дигиталните номади плаќаат ДДВ за се што ќе купат. Кога компаниите ќе заработат повеќе пари, ќе плаќаат поголем данок на доход. Хрватска е навистина една од омилените дестинации на дигиталните номади. На пример, скоро двојно повеќе дигитални номади доаѓаат овде отколку во Естонија, земјата која прва воведе вакви визи “, истакна неодамна Де Јонг.

Повеќето барања се од САД, Русија и Украина

Според податоците на Министерството за внатрешни работи, од 1 јануари минатата година до 31 мај годинава, од државјани на трети земји се примени 766 барања, од кои одобрени се 315. Над 100 барања се поднесени од граѓани на САД, Русија и Украина.

Според истражувањето спроведено минатата година од NomadList.com, само во 2021 година во јули во Хрватска влегле 3.000 дигитални номади. Од нив 1.200 дошле во Загреб, 1.200 во Сплит и 600 во Дубровник.