Хрватска го загуби спорот против МОЛ – ќе треба да плати милиони евра

39

Хрватска го загуби случајот против МОЛ во Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови во Вашингтон (ICSID), дознава Вечерњи лист.

На крајот на 2013 година, МОЛ покрена постапка и ја тужеше хрватската влада, тврдејќи дека не ги почитувала обврските од главниот договор за операции и додатоци на гас.

Според неофицијални информации, Хрватска со камата ќе треба да плати меѓу 250 и 300 милиони долари. Тоа е сума од 1,83 и 2,2 милијарди куни, пишува Вечерњи. Првично МОЛ бараше отштета во износ од една милијарда долари, односно 6,5 милијарди куни.

Аргументите на Хрватска за коруптивни практики и примање мито во замена за менаџерски права во ИНА и раздвојување на бизнисот со гас се отфрлени, пишува Вечерњи лист. Поради горенаведеното, поранешниот премиер Иво Санадер беше законски осуден во Хрватска. Санадер беше осуден на шест години, а началникот на МОЛ Золт Хернади беше осуден на две години затвор.

МОЛ смета дека хрватската влада не ги исполнила своите обврски од Главниот договор за работење со гас и неговите измени, на кои се обврза на почетокот на 2009 година. Тогаш државата се обврза да го преземе складирањето и продажбата на гас од ИНА и да го откупува целокупното домашно производство на ИНА по пазарни цени во период од 15 години, прецизира Вечерњи во текстот.