Хрватска: Никој не го купува едно од најстарите бродоградилишта во светот

38

Пулското бродоградилиште Уљаник 1856, кое е во сопственост на хрватската држава, сè подлабоко тоне во пропаст, пишува ХРТ.

Имено, пропадна и второто јавно наддавање за продажба, бидејќи никој не се огласи да го купи неговиот мнозински пакет. На пазарот се нудеше по половина цена од проценетата вредност, но и тоа не беше доволно, пренесува хрватскиот јавен сервис.

Единствен клиент на работа во ова бродоградилиште моментално е од Норвешка, а потоа нема нови вработувања бидејќи немаат нов сопственик.

Државата, сегашниот сопственик, неуспешно ги продава 13 месеци. Администрацијата е лута затоа што државата одбила понуда од 20 милиони евра што лани директно ја понудил чешки инвеститор.

После тоа, Хрватска организираше меѓународен тендер, со почетна цена од 100.000 евра повисока од онаа што ја понудија Чесите. И првата и втората продажба не успеаја.

Следниот чекор е третото јавно наддавање, а цената потоа може да падне до 1 евро.

Затоа синдикатот стравува дека речиси 2.000 работници од Уљаник никогаш нема да ги видат своите неисплатени плати, бидејќи вредноста на бродоградилиштето паѓа со секоја нова лицитација.

Уљаник е основан во 1856 година и е едно од најстарите бродоградилишта во светот. Камен-темелникот го постави австриската царица Елизабета, а две години подоцна првиот брод ја напушти Пула.

Фото: Freepik