Хрватска: Третина од филијалите на банките исчезнаа за десет години

11

Од почетокот на годината банките во Хрватска  затворија34 филијали, па нивниот број падна на само 812. Пред пет години банкарската индустрија имаше околу илјада филијали, пред десет години имаше точно 1.227 филијали, пишува Вечерњи лист.
Оттогаш нивниот вкупен број е намален за една третина. Тоа е глобален тренд, не само хрватски, бидејќи огромното мнозинство од трансакциите со банките се префрлија на Интернет, а неодамна и на мобилното банкарство.

Затворањето на филијалите особено ја погодува постарата популација, која претпочита да користи готовина и не сака да плати онлајн.

Истражувањето спроведено од „Економист“ во 2021 година покажа дека мнозинството банкари од висок ранг веруваат дека моделот на филијалите ќе биде „мртов“ до 2026 година, а банките не се ни обидуваат да ја спречат смртта на филијалите бидејќи нивното затворање ги намалува нивните оперативни трошоци. Помалку пари издвојуваат за изнајмување простор, режиските трошоци им се помали, а затворањето на филијалите не помина без негативно влијание врз вработувањето.