Хрватски остров на првото место на листата со европски дестинации за посета во 2024 година

156

Магазинот „Форбс“ објави листа со европски дестинации кои треба да се посетат во 2024 година, а првото место го зазеде хрватски остров.

Станува збор за Хвар. Опишан е како најсоодветен за туристите бидејќи на Хвар секој може да најде нешто за себе. Има добри ресторани, бурен ноќен живот, велнес-центри… На оние што не се заинтересирани за бучава и метеж, им се препорачува да се упатат кон внатрешноста на островот и да ги посетат лозјата и полињата со лаванда.

Понатаму се наведува дека до Хвар може да се стигне со траект или катамаран од копното на Хрватска и со редовни автобуски линии од Сплит, Дубровник и други крајбрежни градови. Хвар е најдобро да се посети во мај и јуни, како и септември и октомври. Времето е топло, а островот е помалку полн, за разлика од летните месеци.

На второ место се Надворешни Хебриди. Тоа е архипелаг кој се наоѓа западно од брегот на копното на Шкотска.
На трето место е островот наречен Стромболи, кој се наоѓа во Италија. Овој остров е всушност вулкански конус.