Хрватски острови се продаваат за милиони евра: „Парите не се проблем, туку…“

706

Хрватска е земја со илјада острови, а неколку од нив се продаваат за милиони долари.

Но, приватните острови не се за обични смртници, малкумина се оние кои можат да си дозволат свој остров, свој свет. Тие што можат, славните и богатите, веќе на првиот чекор се откажуваат од купување хрватски острови. Парите, се разбира, не се проблемот, туку нешто друго е.

Во Хрватска во моментов се продаваат десет острови. Најевтиниот е 1,5 милиони евра во централна Далмација, а најскап е Цеја чија цена, како што се наведува е дури 20,4 милиони евра.

Овој ненаселен остров со површина од 162.000 квадратни метри е претежно во приватна сопственост на семејство од Шишан, но и државата има свои 60.000 квадратни метри. На него има угостителски објект и стара куќа од 40 метри квадратни, а Цеја е недостапно место за многу туристи и екскурзионисти.

Веќе неколку години е наведен во огласите, иако за него се интересираат познати личности, кралски семејства и светски богаташи.

„Тие се заинтересирани не само за Цеја туку и за другите хрватски острови. Меѓу заинтересираните имаше и емир, принцеза,  популарна пејачка, а Берни Еклстоун, како што е познато, сакаше да го купи островот… Но сите се откажаа кога ќе видат дека не можат ништо да направат на островот, дека градбата е забранета затоа што треба да платат 20 милиони евра, а потоа да подигнат шатор на островот“, рече Јасминка Билишков, агент за недвижности, која посредува во продажба на Цеја, како и уште три мали острови.

Големиот проблем, објаснува Билишков, е што се забранува градба на малите острови, па богатите купувачи се откажуваат на првиот чекор.

„Законите се против сопствениците на островите, има минимална или никаква градба, така што островите остануваат неискористени. Доколку има стара куќа или зграда, дозволена е реконструкција во идентични димензии. Сепак, последниот пример го имаме со продаден остров кај Трогир покажува дека тоа не е така, бидејќи на сопственикот му била одбиена дозволата да ја реконструира зградата, ќе видиме каков ќе биде исходот, но затоа нашите мали острови, иако исклучително интересни и вредни, всушност се невидливи“, вели Билишков.

Хрватска има 1.244 острови, од кои 66 се населени. Повеќе од 80 проценти се во сопственост на државата, а тие што се во приватна сопственост се претежно семејни наследства. Во последните 15 години продадени се десетина острови, вели Билишков и додава дека нема страв дека ќе се распродадат хрватските островски богатства.

На Хрватска и треба грчкиот модел
„Грците имаат многу добар модел што треба да го воведе и Хрватска. Грција дозволи изградба под строго контролирани услови, а на своите мали острови им дава концесија од 50 до 99 години. Тоа би било голем приход за нашата земја, а од друга страна , би привлекле богата клиентела и светска елита, што дополнително би ја турнало Хрватска како туристичка дестинација на светската мапа“, смета Јасминка Билишков.

„Островите треба да бидат бисери, но испаѓа дека малите острови стануваат депонии за отпад од големите острови. Сакаме да имаме богати гости, а малите острови се идеал што можеме да им го понудиме, се разбира под строго контролирани услови. доколку регулираат прашањето на овој начин мали острови, таа, за жал, ќе продолжи да биде невидлива Хрватска“, заклучува Јасминка Билишков.