Хрватскиот министер за туризам: Нема причина да бидеме поевтини од Италија и Шпанија

31

Хрватскиот министер за туризам, Тончи Главина, гостуваше во Дневникот на ХРТ на почетокот на летната туристичка сезона и изрази задоволство од резултатите, велејќи дека бројките потврдуваат дека Хрватска се движи во насока на транзиција во целогодишна туристичка дестинација.

„Ние работиме многу добро, би се осмелил да кажам дека сме презадоволни. Секако дека сме најзадоволни од резултатите на туристичката претсезона, тоа ни е многу важно бидејќи ни покажува дали успеваме во нашата посакувана и дефинирана транзиција во целогодишна туристичка дестинација, а бројките апсолутно го потврдуваат да одиме во таа насока Најавите за постсезоната, значи и за вториот дел од годината се многу добри“, рече Главина.

Тој додаде дека главната туристичка сезона оваа година е попредизвикувачки од која било досега.

„Можам слободно да се осмелам да кажам дека би било добро тие бројки во главниот дел од туристичката сезона, дури и во однос на пристигнувања и ноќевања, да бидат нешто помали во однос на некои резултати, да речеме, од минатата година бидејќи сме во стратешката визија на хрватскиот туризам за иднината дефинираше дека мора да бидеме одржлива туристичка дестинација, а тоа значи дека мора многу добро да го следиме квалитетот на животот на нашите сограѓани во однос на она што туризмот го носи, а исто така да бидеме најдобри можни Доказ за нашите гости, нашите туристи, дека сме дестинација со висока додадена вредност и многу конкурентна земја“, рече Главина.

Тој додаде дека ова е многу специфична година поради одржувањето на мега настани кои даваат мотив за доаѓање во Европа – Европското фудбалско првенство и Олимписките и Параолимписките игри.

Тој рече дека верува оти Хрватска ќе има уште една многу успешна сезона на годишно ниво, гледајќи ги вкупните приходи.

Осврнувајќи се на критиките поради високата цена на Хрватска како дестинација, Главина апелираше до целиот туристички сектор да се погрижи „соодносот цена-квалитет да биде токму како што треба“.

„Нема причина ние како туристичка земја со приближно иста услуга да бидеме поевтини од, да речеме, Италија или Шпанија, но во исто време не смееме да бидеме поскапи“, рече Главина.