Хрватскиот Монте Карло останува без јахти – ќе профитира Турција

104

Пред две години немаше крузери, но имаше многу јахти кои за омилени дестинации ги избраа Хрватска и Дубровник.

Таму за само три недели трошеа и до половина милион евра. Гостите од соништата, особено минатата година, кога беше поставен рекордот по бројот на пристигнувања на јахти, веќе го нарекоа Дубровник „хрватски Монте Карло“, пишува Дубровачки вјесник.

Но, годинава ниту еден сопственик на јахта не се реши да замине во Дубровник. Дали проблемот е во фактот што сопствениците на луксузни јахти често се Руси кои разбирливо ќе избегнуваат делови од Европа каде може да им се случат заплени имоти или пак е нешто друго, Дубровачки вјесник се обиде да дознае од менаџерите на јахти.

„Причината за отсуството на јахтите е пред сè ситуацијата поради војната во Украина, а голем дел од јахтите на Медитеранот отсекогаш биле на Руси. Не ги очекуваме никаде на Медитеранот, вклучително и Хрватска. Турција секако ќе има корист од ова бидејќи многу бродови во руска сопственост се веќе во Турција и дефинитивно ќе имаат подобра сезона од нас, изјави Доријан Дујмиќ, директор на BWA Yachting Croatia.

Додаде дека  се очекува одреден неуспех на Медитеранот.

„Тешко е да се предвиди. Правиме добро резервации досега, но очекувам да биде малку помалку оваа сезона од претходните две пандемиски години „Ќе видиме колкави ќе бидат бројките на крајот од сезоната. Оваа година ќе има помалку Американци бидејќи има војна во Европа, а за нив се е исто во Европа“, истакна тој.