Huawei со план да ги заобиколи американските санкции

23

Huawei има план да ги заобиколи американските санкции, кои сериозно го поткопаа нејзиниот бизнис со паметни телефони. Кинескиот технолошки гигант ќе го лиценцира дизајнот на своите уреди и ќе им го обезбеди на партнерите за да можат да лансираат уреди развиени од Huawei под нивни брендови.

Меѓу компаниите со кои Huawei може да воспостави таква соработка е одделот Xnova на кинеската државна корпорација China Post and Telecommunications Appliances (PTAC), објави Bloomberg, повикувајќи се на свои извори.

Се претпоставува дека по добивањето лиценца за користење на дизајнот на своите паметни телефони, Huawei ќе се обиде да ги набави компонентите потребни за пласирање уреди на пазарот, кои самата компанија не може да ги купи поради извозните ограничувања наметнати за време на управувањето на Доналд Трамп.

Конкретно, поради санкциите, Huawei не може да работи со најголемиот производител на сопствени чипови TSMC и други водечки добавувачи чии производи користат американска технологија.

Xnova веќе ги нуди на пазарот уредите Nova во сопственост на Huawei, а проширувањето на партнерството ќе овозможи лансирање на паметни телефони со сопствен бренд, но со дизајн на Huawei.

Покрај тоа, за да ги заобиколи санкциите, Huawei можеби ќе побара помош од кинескиот производител на телекомуникациска опрема TD Tech Ltd. Но, преговорите се уште се во тек и плановите на компаниите може да се променат.

Доколку шемата за лиценцирање дизајн се покаже успешна, Huawei очекува да ги зголеми испораките на сопствени и партнерски паметни телефони на повеќе од 30 милиони единици во 2022 година.

Набљудувачите на пазарот забележуваат дека таквиот маневар веројатно нема да донесе значителен профит за Huawei, но ќе и овозможи на компанијата да ја задржи способноста за развој на паметни телефони.

Претходно, Huawei мораше да го продаде својот подбренд Honor на конзорциум од кинески компании за да избегне трговски ограничувања од САД. Промената на сопственоста му овозможи на Honor повторно да воспостави односи со клучните добавувачи, вкл. Google, AMD, Intel, MediaTek, Micron, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK Hynix и Sony.

Според аналитичарите на Omdia, во третиот квартал од 2021 година, Honor се најде на шестото место во рангирањето на водечките светски производители на паметни телефони со пазарен удел од 5%, што е значително подобро од претходниот квартал, кога брендот имаше 2%.

Во истиот период Huawei забележа пад од 3% на 2%, рангирајќи се на десеттото место.