Hyundai подготвува електричен автомобил чиј најголем адут ќе биде неговата цена

24

Hyundai објави тизер фотографии од својот претстоен електричен автомобил, кој ќе го претстави за две недели на меѓународниот автомобилски саем во Бусан во Јужна Кореја. Со ова возило Hyundai се приклучува на трендовите на пазарот на електрични автомобили кои се движат во насока на помали и подостапни возила. INSTER е базиран на постоечкиот модел CASPER, кој е достапен само на пазарот во Јужна Кореја, а се придвижува со бензински мотор. Невообичаеното име е комбинација од зборовите „интимно“ и „иновативно“ и е модел од класата на субкомпактни автомобили.

Претстојниот модел е еволуција на CASPER, кој, според официјалното соопштение од Hyundai, треба да „постави нови стандарди во однос на опсегот, технологијата и безбедносните опции и да ги промени очекувањата на клиентите во оваа класа на возила“.

Иако тизер фотографиите се затемнети, горе-долу можеме да кажеме за каков автомобил се работи. Мал по димензии и малку издигнат како теренец и со препознатливи LED дневни светла и пикселирани светлосни индикатори и задни светла, овој модел изгледа доста привлечно и со прифатлива цена може да привлече големо внимание и интерес кај купувачите.

Што се однесува до конкретните детали за автомобилот, тие не се објавени, освен автономијата од 355 километри, што за компактен градски електричен автомобил е сосема солидно. За неговата продажба најверојатно најважна ќе биде цената, која барем во моментов не ја знаеме. Бензинот CASPER во Јужна Кореја чини 15 илјади долари, а се шпекулира дека неговата електрична верзија би можела да биде достапна за околу 20 илјади долари.

Фото:Hyundai