Hyundai продаде 12 отсто повеќе возила во октомври и покрај недостатокот на чипови

13

Hyundai Motor, најголемиот јужнокорејски производител на автомобили, во вторникот соопшти дека неговата продажба се зголемила за 12 отсто минатиот месец во однос на претходната година и покрај продолжениот недостиг на чипови.

Hyundai продаде вкупно 347.324 возила во октомври, во споредба со 309.481 единици една година порано со стабилна продажба на врвни модели, се вели во соопштението на компанијата, пишува Korea Times.

Домашната продажба се зголеми за пет проценти на 60.736 единици од 57.813 во текот на периодот, додека продажбата во странство се зголеми за 14 проценти на 286.588 од 251.668, се вели во извештајот.