Hyundai вложува 12,6 милијарди евра во нов софтвер и ЕВ платформи

28

Hyundai Motor Group го најави својот најнов план за инвестиции според кој ќе вложи 12,6 милијарди евра во нов софтвер и ЕВ платформи

Hyundai на глобалниот онлајн форум најави дека целата нивна линија на возила ќе стане „софтверски дефинирана“ до 2025 година. Тоа значи дека неговите возила ќе бидат преместени на подобра дигитална платформа која може да ги одржува поврзани и ажурирани подолго време. За да се постигне таа цел, Групацијата Hyundai ќе инвестира 18 трилиони вони (12,6 милијарди евра) до 2030 година во план со кој ќе работи на неколку проекти што ќе овозможат сите возила на производителот да се ажурираат преку воздух и да бидат способни за лесно отклучување на нови функции.

Сите нови возила од 2023 година ќе можат да добиваат надградби преку воздух, што значи дека до 2025 година, сите возила во неговата постава ќе бидат опремени со капацитет да се ажурираат без да се посети застапништво.

Таа карактеристика нема да биде ограничена само на електричните возила и, велат од производителот, ќе им помогне да ја задржат својата вредност. Бидејќи ажурирањата се полесни за воведување и примање, автомобилите ќе останат повеќе ажурирани како што стареат. Покрај тоа, Hyundai рече дека ќе воведе функција на барање услуга следната година. Ова ќе им овозможи на клиентите да се регистрираат за функции и да платат за нив по потреба.

Во меѓувреме, производителот на автомобили вели дека ќе собира огромни количини на податоци од неговите поврзани услуги за автомобили што ќе му овозможат да понуди нови персонализирани услуги и функции.

Две нови платформи

Hyundai исто така работи на пар нови платформи за електрични возила што ќе ги претстави во 2025 година. Платформите eM и eS ќе ги поткрепат новите патнички и комерцијални возила соодветно.

Со висок степен на стандардизација, платформите ќе ги поткрепат сите возила на марката и ќе ја намалат сложеноста во производството на Hyundai. Тие, исто така, ќе понудат зголемување на опсегот на возење за 50 проценти во однос на електричните возила од сегашната генерација и ќе бидат способни за автономно возење на Ниво 3 или повисоко, како и, се разбира, надградби преку воздух.

Платформите ќе бидат надополнети со внатрешно развиениот оперативен систем за автомобили на групата (ccOS), кој ќе ги максимизира хардверските перформанси преку висока компјутерска моќ и нова платформа за податоци. Таа моќ ќе ја обезбеди NVIDIA, со која Hyundai работи од 2015 година. Подоброто компјутерско работење ќе му овозможи да ги постигне своите автономни цели.

Создавање на екосистем

„Платформата за податоци на Hyundai Motor Group нема да биде само за возење. Исто така, ќе игра важна улога во подобрувањето на практичноста и разновидноста на искуството за мобилност на клиентите со вклучување во текот на целиот животен циклус на возилото“, рече Еунсук Џин, извршен потпретседател и раководител на Одделот за ИКТ иновации на Hyundai Motor Group. „Одиме напред, ние исто така ќе помогнеме да се создаде нов екосистем за мобилност, поврзувајќи ги автомобилите со други уреди за мобилност, врз основа на поврзување со податоци и приспособливост“.

Hyundai планира да ја искористи оваа технологија за да го надмине едноставното подобрување на патувањата со автомобил. Работи на нови уреди за мобилност, како што се летечки возила и роботакси, за беспрекорно да ги поврзува луѓето. За таа цел, ќе отвори и нов Глобален софтверски центар за да остане пред пазарот.

„Денес, Hyundai Motor Group ги откри технолошките концепти, стратегии и идни сценарија поврзани со софтверски дефинирани возила кои ќе го поткрепат јадрото на идната мобилност“, рече Чунг Кук Парк, претседател и раководител на одделот за истражување и развој, Hyundai Motor Group. „Нашиот холистички пристап ќе ја поттикне Hyundai Motor Group да ја води трансформацијата во парадигмата за мобилност. Како што ги пренесуваме овие технолошки иновации од имагинација во реалност, Hyundai Motor Group ќе го отклучи идниот потенцијал на автомобилот и ќе отвори нови можности за препишување на искуството на клиентите и ќе испорача нов начин на живот, богат со значење и вредност“.

Преземено од Avtoplus.mk