И GM укинува стотици работни места за да ги намали трошоците

17

General Motors Co (GM) укинува стотици работни места на повеќе нивоа за да ги намали трошоците и да ги насочи операциите, изјави за Reuters во вторникот извор запознаен со ова прашање.

Глобалните намалувања се во „ниски стотици“, рече неименуваниот извор.

Извршниот директор на GM, Арден Хофман, во писмо до вработените во вторникот рече дека американскиот производител на автомобили е „посветен да заштеди 2 милијарди долари во следните две години, што ќе го постигнеме со намалување на корпоративните трошоци, општите трошоци и сложеноста на сите наши производи“.

GM објави цел за намалување на трошоците од 2 милијарди долари во јануари. Производителот на автомобили во јануари соопшти дека не планира отпуштања и не ги окарактеризира намалувањето на трошоците како отпуштања во вторник.

GM рече дека акцијата за работа во вторникот „ја следи нашата најнова калибрација на перформансите и го поддржува управувањето со кривата на трошоците како дел од нашите севкупни напори за намалување на структурните трошоци“.

Хофман рече дека „во опкружување каде што маргините на нашите конкуренти се подобруваат, императив е да дејствуваме сега и да се фокусираме на сопствената ефикасност“.

Тој додаде дека „за да ги исполниме нашите обврски и да ја победиме конкуренцијата, мора да имаме победнички тим. Потребна ни е промена на културата која ни овозможува да се сметаме за одговорни за постигнување на повисоките нивоа на бизнис кои се потребни сега“.

Акциите на GM паднаа за 1,5% по веста.

Хофман рече дека „на глобално ниво, вработените и лидерите ќе бидат опремени со опции за решавање на сите неодложни прашања за да можеме да ги постигнеме нашите најхрабри цели… Ова е фундаментална културна промена за да бидеме повеќе водени од перформансите и одговорни“.

Претходно овој месец, Ford Motor (FN) соопшти дека укинува едно од девет работни места во Европа, намалувајќи 3.800 позиции во развојот и администрацијата на производите како дел од обидот за намалување на трошоците во регионот и концентрирање на инженерското знаење во САД.

Стелантис и синдикатите во понеделникот потпишаа договор за укинување до 2.000 работни места во италијанските операции на производителот на автомобили оваа година преку доброволни отпуштања.

Фото;Facebook