И PayPal се впиша на листата компании кои масовно делат откази

27

Компанијата за онлајн плаќања и трансфер на пари PayPal во вторникот ги објави плановите за отпуштање на 2.000 вработени, или околу 7% од својата работна сила. Тоа беше официјално објавено на веб-страницата на компанијата.

Претседателот и извршен директор на компанијата, Ден Шулмам, напиша во соопштението дека PayPal работи на решавање на „предизвикувачкиот макроекономски амбиент“. Тој рече дека компанијата постигнала напредок со фокусирање на ресурсите на клучните приоритети и прилагодување на структурата на трошоците, но има уште работа да се направи.

„Промената може да биде тешка — особено кога вклучува заминување на ценети колеги и пријатели“, напиша Шулман за отпуштањата.

„Ќе се соочиме со ова заедно, потпирајќи се на големината на нашата глобална платформа и стратешките инвестиции што ги направивме за да ги зајакнеме нашите основни способности, како и довербата и лојалноста на нашите клиенти“, додаде тој.

Акциите на PayPal пораснаа за повеќе од 2% по веста.

Соопштението за отпуштање на компанијата го означува последниот круг на укинување на работни места во технолошката индустрија, бидејќи Workday исто така објави планови за укинување на 525 работни места во вторник, според CNBC. На почетокот на овој месец, Google го стори тоа
објави планови за укинување на повеќе од 12.000 работни места, Microsoft 10.000 и Salesforce 7.000.

Фото: Pexels