И покрај санкциите, Турција тројно го зголеми увозот на железо од Русија

38

Турција го зголеми купувањето на железо од Руската Федерација за 212 отсто во април 2022 година, во споредба со истиот период во 2021 година. Меѓутоа, во иднина, земјата може да продолжи да дејствува претпазливо поради ризикот од санкции. Ова за РИА Новости го коментира Василиј Данилов, водечки аналитичар од голема инвестициска компанија.

Според Турскиот статистички институт (TUIK), Русија е најголемиот снабдувач на леано железо за Турција во април. Овој месец беа испорачани речиси 70 илјади тони сурово железо, што е за 212% повеќе отколку во април 2021 година (22,2 илјади тони). Вкупно за периодот јануари-април годинава, Руската Федерација во Турција испорача 233.000 тони железо.

„Ситуацијата е таква што ризиците од санкции постојат повеќе за Турција отколку за Русија. Азиските партнери, вклучително и Турција, може да стравуваат од проширување на соработката со руските металуршки фабрики во наредните месеци поради ризикот од секундарни американски санкции“, вели аналитичарот, одговарајќи на прашањето какви ризици има за Анкара со ваквото зголемување на испораките на суровини од Русија.

Според Данилов, по затворањето на европскиот и американскиот пазар, руските металуршки компании почнале да ги пренасочуваат своите испораки во Азија.