И Rivian ќе ја користи мрежата на Tesla за полнење на електрични возила

15

Rivian Automotive деновиве објави дека ќе ја усвои технологијата и системот за полнење на Tesla за електрични возила.

Сопствениците на возилата на Rivian ќе можат да ги полнат своите возила во мрежата на полначина Tesla.

Тesla управува со најголемата мрежа на полначи во Северна Америка.

„Одлично е да се види како индустријата се здружува за да го прифати северноамериканскиот стандард за полнење“, рече Ребека Тинучи, виш директор за инфраструктура за полнење на Tesla, во соопштението за печатот.

„Со тоа, колективно осигуруваме дека сите возачи на електрични возила имаат пристап до сигурен, лесен за користење хардвер за полнење. Објавата на Rivian следи по сличните вести од Ford и General Motors, кои исто така ќе ја користат мрежата на Tesla за полнење на ЕВ. Тоа е победа за Тesla. Не само што ја покажува силата на нивната технологија за полнење на електрични возила, туку им обезбедува и сериозен дополнителен извор на приходи.