И Србија ќе развива вакцина против Ковид-19?

39

Српскиот институт за вирусологија, вакцини и серуми, Торлак би можел во иднина да развие сопствена вакцина против Ковид-19.

“Институтот Торлак поседува знаење и искуство за производство на вакцини, така што поставување на нови технологии и за производство на вакцина (против коронавирусот) би можела да се спроведе во нашата установи, секако во соработка со надлежните институции“, вели доктор Вера Стоиљковиќ, директорка на Институтот за српска Политика.

Според нејзе, Институтот поседува сертификат за дистрибуција, па во рамки со тоа ги разбира сите можности за складирање на сите типови на вакцини на различни температурни режими.

Кога се во прашање вакцините против грип, таа вели дека Торлак досега произвел околу 100.000 дози од својата вакцина torvaksflu, а планирано е до крајот на сезоната 2020/2021 да се произведат околу 250.000 дози од оваа вакцина.

Фото: Freepik