И во Македонија почнува вакцинација со трета доза

36

Третата доза вакцина којшто ќе почне да се дава од понеделник, треба да биде Фајзер, без оглед која е претходно примената вакцина, а ваквата препорака, Таа ќе биде наменета за граѓаните на возраст над 60 години, сите здравствени работници без оглед на возарста и сите лица кои имаат имуно компромитирана состојба без оглед на возраста изјави денеска министерот за здравство, Венко Филипче, објаснувајќи го предлогот  на членовите на Комисијата за имунизација

Трета доза во земјава ќе може да примат и оние кои претходно се вакцинирале во странство, но за тоа ќе треба да се пријават во кој било пункт во земјава за да се внесат нивните податоци, по што ќе можат да добијат и македонски сертификат.

“Сите наши граѓани, без разлика со која вакцина се првично вакцинирани, може да се вакцинираат со трета доза вакцина. Надмината е бројката од 700.000 граѓани кои се вакцинирани. Верувам дека интересот нема да се намалува, за да стекнеме колективен имунитет“, изјави Филипче.