И Ворен Бафет знае да греши: Една лоша проценка го чинела 11 милијарди долари

21

Дури и финансиските гуруа како Ворен Бафет, извршен директор на Беркшир Хатавеј, не се имуни на грешки или лоши инвестиции.

Бафет ја призна скапата „грешка“ што влијаеше на финансиите на конгломератот. Иако заработи 42,5 милијарди долари во 2020 година, Бафет во своето годишно писмо до акционерите откри дека компанијата претрпе значителна загуба од 11 милијарди долари поради една несреќна аквизиција.

Додека инвестициската филозофија на Бафет останува конзистентна со долгорочната вредност, многу од неговите инвестиции се занимаваат со непосредни спојувања и превземања, приватен капитал и други ризични облози. Додека Бафет, како и секој инвеститор, има свои неуспеси, загубите се повратени.

Во 2016 година, Беркшир Хатавеј го купи авионскиот производител Precision Castparts Corp. (PCC) за 32 милијарди долари. Бафет призна дека неговиот првичен оптимизам ја заматил првичната проценка, што доведе до преценување за компаниите за вселенска опрема.

Бафет ја презеде целосната одговорност за грешката, велејќи: „Платив премногу за компанијата. Никој не ме доведе во заблуда на кој било начин – едноставно бев премногу оптимист за нормализираниот профитен потенцијал на PCC“.

Негативните ефекти од пандемијата COVID-19 дополнително ја влошија ситуацијата, бидејќи авиоиндустријата се соочи со сериозни нарушувања со намален сообраќај. Бафет го призна ова, велејќи: „Минатата година, мојата погрешна пресметка беше откриена од негативните случувања во воздушната индустрија, најважниот извор на клиенти за PCC“.

И покрај неуспехот, Бафет ја задржа својата верба во долгорочните перспективи на Precision Castparts, верувајќи дека на крајот ќе донесе поволен поврат.