ИЕА: Глобалната побарувачка на нафта во 2023 година ќе достигне рекордни 102 милиони барели дневно

24

Глобалната побарувачка на нафта ќе се зголеми за 2,2 милиони барели дневно (bpd) во 2023 година во споредба со минатата година, се вели во извештајот на Меѓународната агенција за енергија (IEA).
Тоа значи дека до крајот на годината светската побарувачка ќе достигне рекордни 102,0 милиони барели дневно.

Главниот двигател на рекордната светска побарувачка за нафта е Кина, која само во март трошела 16,0 милиони барели дневно, според ИЕА.

Побарувачката за нафта ќе се зголеми во земјите на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), на кои до крајот на годината ќе им требаат просечно 350.000 барели дневно, јави агенцијата Танјуг.

Фото: Facebook