ИЕА: Можен глобален шок на нафтениот пазар

79

Потенцијален прекин на испораките на руска нафта поради санкциите на Западот против Москва поради воениот конфликт во Украина може да предизвика глобален шок на нафтениот пазар, предупредува Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

Во „Извештајот за пазарот на нафта“ објавен денеска, ИЕА предвидува пад на производството на сурова нафта во Русија за 3,0 милиони барели дневно од април, поради санкциите и одбивањето на увозниците да купат руска нафта, пренесува агенцијата Тас с.

Само Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати имаат достапни производствени капацитети кои можат да го компензираат падот на руското производство на нафта, забележуваат експертите на ИЕА.

Според агенцијата, извозот на руска нафта и нафтени деривати би можел да падне за 2,5 милиони барели дневно.

Санкциите против рускиот сектор за нафта и гас, воведени поради воената операција во Украина, која започна на 24 февруари, директно не се однесуваат на забраната за испорака на нафта и гас од Русија. Сепак, и ЕУ и САД з целосно ги забранија инвестициите во рускиот енергетски сектор  како и снабдувањето со технологии и компоненти за истражување, производство и рафинирање на сурова нафта на територијата на Русија.

Во меѓувреме, САД го забранија увозот на руска нафта и нафтени деривати. ЕУ не воведе директно ембарго за извоз на руски јаглеводороди поради ризикот за сопствената енергетска безбедност, бидејќи руската нафта учествува со една третина во порамнувањето на европската потрошувачка, а гасот има удел од дури 40 проценти.

Голем број европски компании за нафта и гас најавија дека планираат да ги прекинат врските со руските партнери, да се повлечат од заеднички проекти или, во најмала рака, да ги прекинат инвестициите во идните проекти. Меѓу нив се Shell, TotalEnergy, Equinor, Annie, OMV, Wintershall Dea, British BP и други. Европските партнери исто така одбиваат да купуваат руска нафта и нафтени деривати, според Тас с.