ИЕА: Светот мора да живее со повисоки цени на енергијата во наредниот период

19

Шефот на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), Фатих Бирол, на состанокот на оваа група во Давос, Швајцарија, изјави дека е многу тешко да се донесе заедничка одлука за енергетската криза.

На маргините на Светскиот економски форум (СЕФ), Фатих Бирол за Anadolu Agency изјави дека една од главните теми на годишниот состанок е енергетската криза предизвикана од војната.

Штотуку закрепна од падот на побарувачката предизвикан од пандемијата, глобалниот енергетски сектор се соочи со невиден прекин на снабдувањето од минатата година кога избувнувањето на руско-украинската војна ја преобликува енергетската карта на светот.

„Како да се најде решение за енергетската криза и какви мерки може да се преземат беше тема на разговор на речиси сите состаноци во Давос“, додаде Бирол, економист и експерт за енергетика со турско потекло.

По состанокот со шефовите на држави и највисоките директори на енергетските компании кои учествуваат во Давос, тој рече дека не очекува заедничка одлука со која сите се согласуваат за енергетското прашање.

Невидена и комплицирана енергетска криза го зафати целиот свет, рече тој и додаде дека во наредниот период треба да живееме со повисоки цени на енергијата.