ИФО: Германската економија ќе западне во рецесија по првиот квартал од 2024 година

16

Во првиот квартал од 2024 година, германската економија веројатно ќе падне за 0,2 отсто во однос на претходниот квартал и по два последователни квартални падови на БДП ќе влезе во рецесија, прогнозира германскиот институт за економски истражувања IFO од Минхен на својата веб-страница.

Во Германија во четвртиот квартал од 2023 година е забележан економски пад од 0,3 отсто.

„Компаниите во речиси сите сектори на германската економија се жалат на падот на побарувачката“, изјави шефот на прогнозата на IFO, Тимо Волмершаузер.

Според него, големиот заостаток на нарачки што компаниите ги создадоа за време на пандемијата на корона вирусот сега се стопи.

Последиците од рестриктивната монетарна политика во Европа и Северна Америка се чини дека доаѓаат во целосна сила дури сега, додаде Волмершајзер.

Оваа прогноза се заснова на статистички модел кој работи со историски корелации.