Ифо: Ситуацијата во германската автомобилска индустрија малку се подобри во април

10

Економските услови за германските производители на автомобили и нивните добавувачи благо се подобрија во април, покажува најновото истражување на минхенскиот институт за економски истражувања Ifo.

Овде, добавувачите се значително позадоволни од моменталната ситуација отколку производителите.
Показателот за тековните услови за производителите на автомобили се зголеми од 19,3 поени во март на 23,7 поени во април. Рејтингот на добавувачите за актуелната состојба се зголеми во април од 34,6 поени на 35,2 поени.

„Добавувачите на автомобилската индустрија сè уште се многу позадоволни од моменталната ситуација отколку производителите“, објасни Оливер Фалк, директор на Ифо Центарот за индустриска организација и нови технологии.

Очекувањата на производителите на автомобили не се значително подобрени во април. Показателот за очекувањата во април изнесува 2,2 поени, што е за еден поен повеќе од претходниот месец. Песимистичкиот поглед на иднината дополнително се зајакна меѓу добавувачите. Така, индикаторот падна од минус 5,8 поени на минус 12,2 поени.

„Априлскиот саем „Ауто Шангај“ беше јасен сигнал за германската автомобилска индустрија дека конкуренцијата во новиот свет на електромобилноста станува сè пожестока – не само на кинескиот пазар, кој е толку важен за германските производители на автомобили, туку и на други места“, објасни Фалк.