ИКЕА ги зголемува цените

47

ИКЕА ќе ги зголеми цените поради очекувањата за сериозно зголемување на глобалниот синџир на снабдување во следната година, објави Би-Би-Си, повикувајќи се на соопштение на шведскиот гигант.

Компанијата забележа пад на добивката за цела година, токму поради повисоките трошоци за транспорт и стоки. Бизнисите се борат со проблеми со синџирот на снабдување што произлегуваат од пандемијата. Според прогнозите, кризата ќе помине едвај следната година. Компанијата за мебел забележа рекордна побарувачка за време на пандемијата, откако членови на семејството беа принудени да работат и да учат од дома и многумина решија да ги реновираат своите домови.

Сепак, добивката пред даноци и такси на шведската компанија е намалена за 16% во текот на годината до септември – на 1,7 милијарди евра.

„Најголемиот пораст на приходите на компанијата дојде од наглото зголемување на цените на транспортот и парите во втората половина од финансиската година“, изјави финaнcоскиот диpeĸтop Mapтин вaн Дaм. Тој додаде дека ефектите од светската криза во синџирот на снабдување и високите цени на енергијата ќе продолжат да влијаат на бизнисот.

Од шведската компанија појаснуваат дека сопствениците на продавници во различни делови на Европа ќе имаат одредена слобода да одлучат дали или до кој степен ќе ги префрлат повисоките цени кон клиентите.