Илјадници писатели бараат пари од Мајкрософт, Мета, Гугл

32

Повеќе од 8.000 писатели потпишаа писмо во кое  бараат лидерите на компаниите, вклучувајќи ги Мајкрософт, Мета и Алфабет (сопственик на Гугл) да не ја користат нивната работа за обука на системи со вештачка интелигенција без дозвола или надомест.

Во писмото, потпишано од истакнати писатели, вклучувајќи ги Џејмс Патерсон, Маргарет Атвуд и Џонатан Френзен, се вели дека системите за вештачка интелигенција „го имитираат нашиот јазик, приказни, стил и идеи“. Писмото го објави Здружението на писатели, професионална организација за писатели.

„Милиони книги, написи, есеи и поезија заштитени со авторски права обезбедуваат „храна“ за системите за вештачка интелигенција, бескрајни оброци за кои нема сметководство“, се вели во писмото. „Трошите милијарди долари за да развиете технологија за вештачка интелигенција. Праведно е да ни компензирате за користењето на нашите текстови, без кои вештачката интелигенција би била банална и крајно ограничена“.

Писмото е адресирано до извршните директори на OpenAI, IBM, Stability AI и неколку технолошки компании, кои водат модели со вештачка интелигенција и чет-ботови како Bard, ChatGPT и Llama, пишува Wall Street Journal.