Илон Маск е заинтересиран за српска компанија

118

Компанијата Тесла Моторс се обрати до новосадскиот производител на минерална вода Минаква со барање за соработка која би опфатила аквизиција или купување на поголем дел од производството.

Минаква е производител на минерална вода богата со јод, која е во фокусот на интересот на оваа позната компанија.

Сања Бјелица, директорка на Минаква, ја коментира веста: „Точно е дека Тесла нè контактираше и покажа интерес, но контактираше и со неколку други производители во Европа кои имаат вода со природен јод. Во моментов подготвуваме примероци и анализи кои ги испраќаме до Калифорнија. Не сме заинтересирани. на продажба, но ќе понудиме некои количини. Повеќе детали ќе знаеме за неколку недели“, пренесува Б92.

Јодот  освен што му користи на организмот, го штити од радиоактивност. Во ретките минерални води, како што е Минаква, се наоѓа во природна органска форма, што е уште повредно на пазарот од јод во таблети.