Има рок до петок – Пред Илон Маск е „или – или“ ситуација

90

Часовникот отчукува за Илон Маск да го заврши договорот за купување на Твитер.

Милијардерот, извршен директор на Tesla, има рок до 17 часот по средноевропско време во петок да го затвори купувањето на Twitter од 44 милијарди долари или да се соочи со судење, кое претходно беше одложено за да им се овозможи на двете страни да го затворат договорот.

Одбројувањето на високите влогови доаѓа по повеќемесечна битка околу купувањето што на најбогатиот човек на светот би му донело една од највлијателните платформи за социјални медиуми во светот, со огромни потенцијални влијанија врз вработените во компанијата, корисниците и интернет дискурсот воопшто.

Во април, Маск се согласи да го купи Твитер за 54,20 долари по неподмирена акција, а потоа, неколку недели подоцна, побара да го раскине договорот, потсетува Си-Ен-Ен, додавајќи дека првично ја изразил својата загриженост за ширењето на ботови на платформата. Твитер го тужеше во обид да се стави крај на договорот.

Двете страни беа во средината на спорниот спор кој требаше да започне на 17 октомври, кога Маск му кажа на Твитер дека сака да продолжи со договорот по првично договорената цена. Судијата што го надгледуваше случајот, канцеларот на Делавер, Кетлин Мекормик, им даде рок на двете страни до 28 октомври да постигнат договор или да се соочат со судење во ноември.

Во неколку недели откако тужбата беше ставена во мирување, се чини дека Твитер продолжи да презема чекори кон затворање на договорот.