Има уште многу предизвици пред глобалната економија

24

Водечките светски креатори на политики предупредија во петокот во Давос дека претстојат уште многу предизвици за глобалната економија, и покрај тоа што се согласија дека изгледите се подобрија.

Говорејќи на завршната сесија на Светскиот економски форум во Давос, шефицата на ММФ, Кристалина Георгиева, рече дека економската слика не е толку лоша како што изгледаше пред неколку месеци, но дека никој не треба да ја сфаќа лесно.

„Не е одлично“, рече таа, додавајќи дека претстојната прогноза на ММФ нема да покаже „драматично подобрување“.

Говорејќи на истиот панел, претседателката на Европската централна банка, Кристин Лагард, ја повтори нејзината порака дека институцијата ќе ги задржи високите каматни стапки се додека инфлацијата целосно не се победи.

Што се однесува до изгледите за наредниот период, Лагард рече дека „нешто мора да се подобри“, но предупреди дека побрзиот раст на Кина оваа година може да ги зајакне инфлациските притисоци на пазарите на суровини, како и континуираното високо ниво на јавна потрошувачка за да се олесни животниот стандард.

Повикувајќи ги политичарите да не се спротивставуваат на ефектот на построга монетарна политика со лабава фискална политика, таа рече: „Не сакаме да бидеме притиснати да направиме повеќе за да ги зголемиме каматните стапки отколку што е потребно“.

Поранешниот министер за финансии на САД, Лери Самерс, рече дека видел „олеснување во Давос“ врз основа на одлуката на Кина да стави крај на својата политика за нулта Ковид, падот на инфлацијата и ублажувањето на стравувањата од рецесија.

„Треба да се чувствуваме подобро отколку пред неколку месеци“, рече Самерс, но предупреди дека завршувањето на работата за намалување на инфлацијата ќе биде потешко од очекуваното.