Имот во Грција може да се купи за 43.000 евра

148

Кикладските острови, Лефкада, Кефалонија и Атина во моментов се рангирани меѓу најскапите пазари на недвижнини во Грција, според меѓународната компанија за недвижнини Astons, специјализирана за недвижнини и добивање државјанства преку инвестиции.

Неодамнешното истражување на компанијата меѓу британските инвеститори со средства над 1 милион фунти (1,17 милиони евра) покажа дека Грција е претпочитана дестинација за инвестиции во недвижнини во странство.

Земјата нуди далеку подобра клима од Велика Британија, а државјанството може да се обезбеди со инвестиција од 252.328 евра за само два месеци. Покрај тоа, тоа би можело да го донесе посакуваното патување без визи за некои Британци во другите 26 земји на ЕУ.

Минатата година цените на недвижностите во Грција пораснаа за 2,7%, откако просечната цена од 127.596 евра се зголеми на 131.040 евра. Податоците покажуваат дека тие растат најбрзо во Кукуш (20%), Кардица (17,4%), Превеза (13,6%), Драма (13%), Кожани (12,2%) и други.

Astons посочува дека нивните богати клиенти го посочуваат семејниот живот како најважна работа за нив, како и квалитетот на дестинацијата во која ќе купат имот кога ќе инвестираат.

Затоа можеби најпосакуваната дестинација се Кикладските острови, каде просечната цена во моментов е 222.348 евра.

Пазарот на недвижнини во Лефкада е, исто така, добро место за инвестирање во 2020 година, со раст од 8,7% на годишно ниво. Просечните цени се 164.976 евра, што ги прави имотите поскапи дури и од Атина.

Пазарот на недвижнини во Кефалонија опадна за 1,4%, но сепак – со просечна цена од 162.036 евра, тој е рангиран пред Атина (157.416 евра).

Можете да купите поевтини имоти во Ханија – вториот по големина град на островот Крит (141 илјади евра), Крф (138 илјади евра), Халкидики (136 илјади евра), Ласити (134 илјади евра), Занте (132 илјади евра) и други.

Просечните цени на имотот во Пиреја и Солун се 111, односно 95.000 евра.

Во  малиот град Лерин, лоциран близу Северна Македонија – цената е 43.000 евра.

Фото: Pixabay