Индија има повеќе милијардери од Швајцарија, Канада и уште 6 развиени земји

15

Бројот на милијардери во Индија е поголем отколку во неколку развиени земји, покажуваат податоците на онлајн сервисот World of Statistics.

Според овие податоци, Индија моментално е дом на 169 милијардери – трет по големина во светот. Додека Америка е на врвот на листата со 735 милијардери, а потоа следи Кина со 495 милијардери.

Бројот на милијардери во Индија е поголем отколку во развиените земји како Германија, Италија, Канада, Велика Британија, Австралија, Франција, Швајцарија и Јапонија.

Помеѓу 15-те нации со најмногу милијардери, Јапонија се најде на дното со само 40 ултра богати луѓе, објави World of Statistics.

Само Русија (105), Германија (126), Индија (169), Кина (495) и САД (735) имаат повеќе од 100 милијардери ширум светот.

Еве ја листата на земји со број на милијардери:

САД: 735
Кина: 495
Индија: 169
Германија: 126
Русија: 105
Хонг Конг: 66
Италија: 64
Канада: 63
Тајван: 52
Велика Британија: 52
Бразил: 51
Австралија: 47
Франција: 43
Швајцарија: 41
Јапонија: 40

Според листата на Форбс, претседателот на Reliance Industries, Мукеш Амбани е најбогатиот човек во Индија со нето богатство од 87 милијарди долари, следен од Гаутам Адани (48,3 милијарди долари), Шив Надар од HCL (24,5 милијарди долари), Сајрус Пунавала (22,8 милијарди долари), Савитри Џиндал и семејството (17,9 милијарди долари), Лакшми Митал (16,9 милијарди долари), Дилип Сангви (16,2 милијарди долари), Радакишан Дамани (15,8 милијарди долари), Кумар Бирла (14,9 милијарди долари), Удај Котак (14,5 милијарди долари), Кушал Пал Синг (9,9 милијарди долари) и Рави Џаипурија (9,9 милијарди долари).

А во Индија, Мумбаи е дом на најголем број милијардери. Во Мумбаи живеат дури 66 милијардери. Националната престолнина Њу Делхи заостанува со 39 милијардери, додека Бенгалуру е дом на 21 милијардер.