Индија ја престигна Кина: Има речиси 1,5 милијарди жители, но дали може да стане велесила?

28

Според проценките на Обединетите нации, Индија сега е земја со најголемо население на планетата: точно 1,425 милијарди.

Светската организација за овие цели ги користи и пописите на населението и податоците за стапката на смртност и стапките на природен раст. За прв пат од 1950 година, откако е направена ваква проценка, Кина не е на прво место по население.

Таа вест, сепак, универзално не се толкува како знак за растот на Индија – како светска сила. Портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, Ванг Венбин, рече дека „Индија сега, точно е, има повеќе луѓе, но Кина сè уште има повеќе таленти“.

Во врска со ова, германскиот неделник Шпигел објави цртан филм на кој се гледа како пренатрупан, застарен „индиски“ воз претекнува „кинески“ модерен воз, кој се движи со исклучително голема брзина, пишува DW.

Политичарите и коментаторите во Индија ја осудија карикатурата како расистичка. Сарвеш Каушал, поранешен министер во индиската држава Пенџаб, на Твитер напиша: „Зошто развиениот свет не пропушта никаква можност да ја удри Индија под појасот и да го понижи нејзиниот народ? Тие имаат причина да се грижат: уживаат во славното минато и изгледот кон мрачна иднина“.

Но, какво значење, освен симболично, има фактот дека Индија сега е најнаселена земја?
Срикант Кондапали, професор по кинески студии на Универзитетот Џавахарлал Нехру во Њу Делхи, вели дека некои реакции на ваквите случувања во земјата се расистички и со предрасуди кон Индија.

– Сметаме дека нашето население е предност, а не проблем – вели тој во интервју за ДВ. Истовремено, укажува дека просечната возраст во Индија е 27 години, што е под глобалниот просек. Ова, вели тој, создава „демографска дивиденда“ за земјата.

– Виталните показатели се подобруваат, стапката на писменост се зголемува, како и здравството. Во моментов сме петта по големина економија во светот, а во 2030 година сакаме да бидеме на трето место – рече тој.

Индија има една од најбрзо растечките економии во светот, а компаниите сè повеќе и веруваат. Светската банка даде прогноза дека во 2023 година Индија ќе забележи раст од околу 6,9 отсто, додека ММФ очекува индиската економија следната година да порасне за 6,1 отсто.

Просечната возраст на населението често се смета за позитивен фактор, но Индија се бори и со високата невработеност кај младите. Во декември минатата година, невработеноста во индиските градови беше 10,1 отсто, што е се поголем проблем што придонесе и за отпуштања поради пандемијата.

За младите, високообразовани луѓе, пред сè, недостигаат подобро платени, квалификувани работни места. Во индустриската преработка, стапката на невработеност понекогаш достигнува и до 20 проценти.

Значи, невработеноста и инфлацијата во моментов се најголемите проблеми во Индија пред следните избори што треба да се одржат во мај 2024 година.

Лоша перспектива за Пекинг
Од друга страна, како што наведува понатаму ДВ, фактот што Индија сега е најнаселена земја во светот претставува повеќе од симболика за Кина. Иако кинеската економија е четири пати поголема од индиската, Пекинг е сè уште чувствителен кога станува збор за намалувањето и стареењето на населението.

Бројот на Кинезите над 65 години ќе се удвои до 2050 година, со што ќе се стави тежок товар на помладите. На пример, владејачката Комунистичка партија на Кина презеде различни мерки за да го запре падот на природниот пораст на населението.

Реакциите во кинеските државни медиуми на вестите за Индија – укажуваат на одредена фрустрација од состојбата со населението. „САД ги засилуваат напорите да го запрат развојот на Кина и најдоа нова причина во извештајот на Обединетите нации“, се вели во коментар на кинеската државна телевизија CCTV. „Нема основно разбирање за законот за развој на населението“, тврди CCTV. .

Најголемо население, но не и велесила
Кондапали признава дека Кина останува пред Индија во клучните индикатори како што се писменоста и здравствената заштита. Но, разликата повеќе не е толку голема како што претставува Пекинг.

Сепак, тој нагласува дека растот на населението не значи дека Индија станува велесила.

– Таа станува велесила врз основа на бруто-социјалниот производ, врз основа на технологијата, воената сила или „меката моќ“. Ниту една земја нема да стане велесила по население – вели Кондапали.

Тој гледа важна идеолошка разлика меѓу Делхи и Пекинг: „Индија нема амбиции да стане суперсила. Слушнавме од Кси Џинпинг дека Кина би сакала да биде во центарот на вниманието, но ниту еден индиски политичар никогаш не рекол дека Индија го сака тоа. ”

Со оглед на тоа што таа повеќе не е најнаселена земја, Кина изгуби еден од аргументите за нејзиниот статус на суперсила. И како што Индија се навикнува на својот нов статус, нејзините амбиции исто така би можеле да се променат.