Индија ја престигнува Германија

26

Се очекува германската економија да продолжи да забавува во наредните години. Таа ќе го отстапи своето место како четврта по големина економија на Индија во 2027 година, според новиот извештај на Центарот за економски и деловни истражувања (CEBR).

Истражувањето вели дека падот на Германија на петтото место ќе биде резултат на нејзиното потпирање на руската енергија за напојување на нејзиниот производствен сектор, пренесува RT.

„Важноста на производствениот сектор значи дека Германија е повеќе изложена на ограничувања од страната на понудата во последниве години, особено поради порастот на глобалните цени на енергијата во 2022 година. Германската зависност од Русија за снабдување со енергија го влоши ова прашање“, напиша ЦЕБР.

Изложеноста на шокот на цената на енергијата помогна да се поттикне инфлацијата во најголемата економија во ЕУ, се вели во извештајот. Цените се зголемија за очекувани 6,3% во 2023 година, што е намалување од растот на цените од 8,7% забележан во 2022 година, но сепак цврсто над неодамнешните просеци. „Зголемената инфлација придонесе за слабеење на потрошувачката моќ и, следствено, намалена активност на потрошувачите“, се вели во извештајот.

Бруто домашниот производ на земјата се очекува да се намали за 0,4% во 2023 година. „Со исклучок на падот предизвикан од пандемијата во 2020 година, ова претставува најслаб раст на Германија од 2009 година“, напиша CEBR, истакнувајќи дека проблемите на понудата и послабата потрошувачка моќ придонесоа за овој пад на производството. Друг фактор што придонесе за намалувањето беше позатегнатото опкружување на каматните стапки. CEBR предвиде дека германската економија ќе се врати на раст во 2024 година, со стапка од 0,7%, со дополнително забрзување во 2025 година.

Дополнително, во извештајот се наведува и дека глобалниот БДП ќе се удвои на 219 трилиони долари до 2038 година, поттикнат од „континуираната експанзија на претходно неразвиените економии додека тие ги достигнуваат и ги надминуваат традиционално побогатите земји“. Виетнам, Бангладеш и Филипините беа прогласени за најбрзорастечки меѓу големите економии.