Индија ќе ја преработува руската нафта и ќе ја испраќа во ЕУ како дизел

50

Индија ќе преработува руска сурова нафта и ќе ја враќа назад во ЕУ како дизел гориво, пренесува американската агенција „Блумберг“.

Пред почетокот на војната во Украина, Русија беше најголемиот снабдувач на гориво во Европа. Сепак, по воведувањето на строги западни санкции против Русија, ќе има значителна промена во рутите на глобалниот тек на дизел горивото, наведува агенцијата.

ЕУ и САД веќе значително ги зголемија резервите на нафта од Индија, која веќе произведува значително повеќе дизел гориво отколку што троши, овозможувајќи им да го извезуваат вишокот.

Индија минатата година стана еден од најголемите купувачи на руска нафта, забележува Блумберг.

„Значајното зголемување на протокот на индискиот дизел практично обезбедува руската нафта да се купува и преработува во дизел во Индија пред да се продаде назад во Европа“, се вели во извештајот.

На овој начин европските санкции не ја запреа целосно испораката на руска нафта во Европа, посочува агенцијата.

Одлуката за воведување плафон на цената на руската нафта, која ја усвоија земјите од Европската унија, Г7 и Австралија, стапи на сила на 5 декември.

Граничната цена е 60 долари за барел.