Индија лани потрошила 55,7 милијарди долари за купување злато

40

Индија потроши рекордни 55,7 милијарди долари за увоз на злато во 2021-ва година, во услови на силно закрепнување на побарувачката поттикнато од падот на малопродажните цени и укинувањето на забраната за свадби за време на пандемијата.

Владата увезе 1.050 тони злато во минатата година, повеќе од двојно повеќе од 2020-та година, а трошењето на благородни метали го надмина рекордот од 2011-та година, рече владин функционер кој сакаше да остане анонимен бидејќи не е овластен да зборува за медиумите.

Во 2020-та година, владата потроши 22 милијарди долари за увоз на злато.

„Минатата година побарувачката беше голема бидејќи многу свадби поради коронавирусот беа одложени од 2020-та до 2021-ва година“, објасни трговецот со злато во Калкута, Харшад Ајмера.

Индиските власти воведоа мерки за штедење за време на првите бранови на пандемијата во 2020-та година, погодувајќи ја побарувачката на злато за време на сезоната на свадби и клучните фестивали како Акшај Тритија, кога златото може да се купи по багателна цена.

Златото се смета за суштински дел од миразот на невестата во Индија и е исто така популарен подарок за свадби. Ајмера посочи дека корекцијата на цената на почетокот на минатата година го направила златото подостапно за клиентите на мало.

Во август 2020-та година, цената на 10 грама злато достигна рекордни 56.191 рупии на индискиот пазар, а потоа падна на 43.320 рупии во март минатата година, кога месечниот увоз порасна на рекордни 177 тони.