Индустријата во еврозоната забави во април, прогнозите за наредниот период лоши

14

Активностите во индустријата во еврозоната забавија во април под притисок на отежнатиот процес на набавки и покачувањето на цените што ја забавија понудата и побарувачката, покажа истражувањето на S&P Global во понеделникот.
S&P Global Purchasing Manager Index (PMI) падна за еден поен во април во однос на март, лизгајќи се на 55,5 поени, најниско ниво во последните 15 месеци.

„Производството низ еврозоната речиси стагнираше во април, забележувајќи го најслабиот раст од јуни 2020 година“, забележува главниот економист на S&P Global, Крис Вилијамсон.

„Компаниите известија дека војната во Украина и постојаното заклучување во некои делови на Кина ги влошија проблемите со недостигот на делови, но побарувачката исто така подзапре, поради зголемените цени и зголемената несигурност во економските прогнози“, објаснува Вилијамсон.

Прекините во набавките и транспортот резултираа со продолжено време на испорака, а производителите реагираа на зголемените цени на суровините, деловите, работната сила и енергијата со најголем пораст на цените откако PMI почна да објавува во ноември 2002 година.

Во вакви услови компаниите се загрижени за иднината.

„Трендовите во индустријата се чини дека се влошуваат“, проценува S&P Global Economist, додавајќи дека забавувањето на побарувачката сигнализира пад на активноста на индустријата во еврозоната во наредните месеци, со оглед на тековните нивоа на акции.

„Накратко, производствениот сектор во еврозоната е на работ на тежок период на опаѓање на производството и пораст на цените“, заклучува тој.