Индустриското производство во еврозоната ослабе во април

26

Индустриското производство во еврозоната ослабе во април, а Хрватска го следеше трендот, не чекор со Европската унија, покажаа во четвртокот податоците на Европскиот завод за статистика.

Индустриското производство во еврозоната е намалено во април за 0,1 отсто во однос на март, кога е зголемено за 0,5 отсто, пресмета Еуростат.

Во ЕУ трендот беше спротивен, со раст на производството во април за 0,5 отсто во однос на претходниот месец кога стагнираше.

Производството на трајни производи за широка потрошувачка во ЕУ силно закрепна во април и, според стапката на раст од еден отсто, целосно го компензира минусот од претходниот месец. Во еврозоната закрепнувањето беше скромно, со зголемување на производството за само 0,3 отсто, по падот од 0,6 отсто во претходниот месец.