Инфлацијата на цените на големо во САД се намали на 8,5 отсто во септември

30

Инфлацијата на цените на големо во САД достигна 8,5 отсто во септември на годишна основа, што претставува намалување трет месец по ред, иако, како што наведуваат американските медиуми, инфлацијата останува „болно висока“.

Сепак, индексот на цените на производителите, кој мери како стоките и услугите се движат пред да стигнат до потрошувачите, се зголеми за 0,4 отсто во септември во однос на август, по два последователни месеци пад. Зголемувањето на индексот минатиот месец беше поголемо од очекуваното и главно се должи на порастот на цените во хотелите во САД.

Инфлацијата, која останува на високи нивоа, ги исцрпува банкарските сметки на Американците, ги обесхрабрува малите бизниси и е јасно предупредување за Федералните резерви на САД, јавија американските медиуми.

Од март, ФЕД ја зголеми основната каматна стапка неколкупати, достигнувајќи 3 процентни поени, во обид да го контролира растот на цените. Ова е најбрзото зголемување на каматните стапки од почетокот на 1980-те. Целта на зголемувањето на каматните стапки е да се „оладат“ ставовите на бизнисите и домаќинствата за земање кредити и зголемување на нивната потрошувачка.