Инфлацијата во Австралија е највисока од 1990 година

21

Инфлацијата во Австралија се искачи на новото 32-годишно ниво од 7,8% во последниот квартал од фискалната 2022 година, растејќи со најбрзо темпо од март 1990 година.
На годишната бројка за раст на потрошувачките цени помогнаа повисоките цени на храната, горивото за автомобили и изградбата на нови станови, според Австралиското биро за статистика.

Најголем пораст има кај трошоците за патувања во земјата и странство, кои се зголемени за 13,3 отсто, односно 7,6 отсто.

Економистите анкетирани од Ројтерс очекуваа дека индексот на потрошувачки цени ќе се зголеми за 7,5% во кварталот, помалку од прогнозата на Reserve Bank of Australia од 8%. Цените на стоките се зголемија за 9,5%, нешто помалку драматично од 9,6% во претходниот квартал – цената на услугите се зголеми за 5,5%, најмногу од 2008 година.

Австралискиот долар порасна за 0,51% и последен пат се тргуваше за 0,7082 во однос на американскиот долар.