Инфлацијата во Британија достигна нов 40-годишен врв со очекувања за нов раст (инфографик)

10

Инфлацијата во Обединетото Кралство се искачи на нов врв во последните четири децении во мај, по остриот пораст на цената на сè – од гориво и струја до храна и пијалоци.

Процентот се искачи на 9,1 отсто од 9 отсто месец порано, објави во средата Националната канцеларија за статистика. Цените се зголемија за 0,7% само во мај, помалку од темпото од 2,5% забележана во април. Бројките беа во согласност со прогнозите на економистите.

Иако скокот беше помал од последните месеци, бројките сè уште го истакнуваат обемот на инфлациската криза со која се соочува Обединетото Кралство.
Проблемите ќе се влошат подоцна оваа година со нов раст на цените на енергијата, при што Банката на Англија предвидува дека цените ќе пораснат за повеќе од 11% во октомври.