Инфлацијата во Германија надмина 4% за прв пат од 1993 година

14

Продолжува порастот на цените во Германија. Во септември, потрошувачките цени пораснаа за 4,1 отсто во однос на истиот период минатата година, објави Федералниот завод за статистика во прелиминарната проценка во четвртокот. За прв пат од декември 1993 година, инфлацијата надмина 4%.

Инфлацијата во август изнесуваше 3,9%. Во септември, економистите анкетирани од Ројтерс очекуваа зголемување до 4,2%.

Најголем двигател повторно се цените на енергијата, кои се зголемија за 14,3% на годишна основа. Стоките и услугите пораснаа во просек за 4,1%.

Така, инфлацијата во Германија е многу над нивото од 2,0%, што Европската централна банка (ЕЦБ) го смета за идеално за целата еврозона. Сепак, дел од инфлацијата се должи на еднократниот ефект од привременото намалување на ДДВ пред една година.

Други причини се наглиот пораст на цената на суровините и тешкотиите во испораката на важни компоненти. Покрај вообичаените пазарни трендови, воведувањето на цените на СО2 во јануари 2021 година и ефектите поврзани со кризата, кои првично само делумно се одразија во индексот на потрошувачките цени и инфлацијата, исто така, имаа ефект.

Но, постојат и стравувања дека инфлацијата во еврозоната може да остане висока и да ја натера ЕЦБ да ја заостри монетарната политика порано. Неодамна се шпекулираше за можно зголемување во 2023 година. Финансиските пазари досега се обложуваа дека тоа ќе се случи многу подоцна, бидејќи пред таков чекор, ЕЦБ најверојатно ќе ја прекине својата програма за купување обврзници.

Сепак, самата централна банка во септември значително ја зголеми прогнозата за инфлација за наредните години. За оваа година, сега очекува зголемување за 2,2 проценти за еврозоната. После тоа, сепак, очекува пониски вредности- 1,7% за 2022 година и 1,5% за 2023 година.