Инфлацијата во САД попушта

18

Цените на акциите пораснаа на светските берзи минатата недела, најмногу на Волстрит, бидејќи забавувањето на инфлацијата во САД ги поддржа надежите на инвеститорите дека американската централна банка ќе го забави темпото на зголемување на каматните стапки.
На Волстрит, Dow Jones минатата недела порасна за 4,15 отсто, на 33.747 поени, додека S&P 500 скокна за 5,9 отсто, на 3.992 поени, а индексот Nasdaq порасна за 8,1 отсто, на 11.323 поени.

Силниот скок на индексот најмногу се должи на податокот дека во октомври инфлацијата во САД падна од септемвриските 8,2 на 7,7 отсто, што е најниско ниво од јануари и пониско од очекуваното.

Ова ја поттикна надежта дека зголемувањето на каматните стапки дава резултати и дека во наредниот период американската централна банка ќе го забави темпото на зголемување на клучните каматни стапки, пренесува Poslovni.hr.

„Ова е многу важна информација. Во последните месеци се шпекулираше дека инфлацијата го достигнала врвот, а пазарот е фрустриран бидејќи податоците не го покажуваат тоа. За прв пат, сега е видливо во податоците“, рече Кинг Лип, стратег во Baker Avenue Asset Management.

Откако ФЕД на почетокот на ноември четврта сесија по ред ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,75 процентни поени, аналитичарите очекуваат забавување на темпото.

Пред објавувањето на извештајот за инфлацијата, се проценуваше дека има 52 отсто шанси ФЕД да ги зголеми каматните стапки за поблаги 0,50 процентни поени во декември, а сега тие шанси надминаа 80 отсто.

Како резултат на тоа, приносите на американските акции значително паднаа, а падна и курсот на доларот во однос на најважните валути. Сето ова беше поддржано од берзата.

„Податоците за падот на инфлацијата ја поддржаа надежта дека циклусот на покачување на каматните стапки завршува. Поради ова, цените на акциите во оние сектори кои се многу чувствителни на движењето на каматните стапки силно пораснаа“, вели Тим Кортни, аналитичар во Exencial Wealth.

Така, минатата недела меѓу најголемите добитници беше технолошкиот сектор, предводен од акциите на Tesla, Apple, Microsoft, Meta, Amazon…

Благодарение на силниот раст од минатата недела, главните индекси ги намалија загубите за годината. S&P 500 е во пад за околу 16 отсто во однос на почетокот на годината, што, доколку остане на овие нивоа до крајот на годината, ќе биде најголем годишен пад од 2008 година.

И на европските берзи цените на акциите пораснаа минатата недела.  Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,2 отсто, на 7.318 поени, но франкфуртски DAX скокна за 5,7 отсто, на 14.224 поени, а париски CAC 2,8 отсто, на 6.594 поени.

На токиската берза, пак, индексот Никеи порасна за 3,9 отсто, на 28.263 поени.