Инфлацијата во Србија ќе достигне максимални 10-11% во јуни и јули

18

„Годишната инфлација во Србија треба да достигне максимум во јуни и јули, во интервал од 10 до 11 отсто, додека потоа, со доаѓањето на новата земјоделска сезона, се очекува да почне да опаѓа“, вели Заменик генерален директор на економскиот сектор за истражување и статистика во Народната банка на Србија Милан Трајковиќ.

Заменик-генералниот директор на Секторот за економски истражувања и статистика при Народната банка на Србија посочува дека се очекува со доаѓањето на новата земјоделска сезона инфлацијата во Србија на годишна основа да почне да се намалува. До крајот на 2023 година инфлацијата треба да изнесува околу четири проценти.