Инфлацијата во Турција во јули достигна 79,6 отсто

15

Годишната инфлација во Турција порасна побавно од предвиденото во јули, но остана блиску до 80 отсто, покажаа денешните официјални податоци.

Потрошувачките цени се зголемија минатиот месец за 79,6 отсто во однос на претходната година од јунското ниво од 78,6 отсто, соопшти турскиот статистички институт (ТуркСтат), пишува Дејли Сабах.

Ова е највисоката стапка на инфлација во Турција од 1998 година.