Инфлацијата во Велика Британија на највисоко ниво во последните 10 години

10

Инфлацијата во Велика Британија се искачи на 10-годишен максимум минатиот месец по скокот на сметките за електрична енергија во домаќинствата, според новите податоци во средата. Тоа ќе ги зголеми очекувањата дека Банката на Англија (ACB) ќе ги зголеми клучните каматни стапки следниот месец, пишува Ројтерс.

Потрошувачките цени се зголемија за 4,2% на годишно ниво во октомври, откако се зголемија за 3,1% во септември. И ACB и економистите во анкетата на Ројтерс – никој од нив не очекуваше толку голем пораст – предвидоа ниво од 3,9%.

„Денешните податоци за инфлацијата ќе ја зајакнат решителноста на ACB да дејствува“, рече Јаел Селфин, главен економист во KPMG UK.

Фунтата по податоците се искачи на едномесечен максимум во однос на доларот и највисоко ниво во последните 21 месец во однос на еврото.

Министерот за финансии Риши Сунак рече дека забрзувањето на инфлацијата не е само проблем на Британија и дека владата презема мерки за да го компензира ударот врз куповната моќ, иако ги намалува повеќето од нејзините итни мерки наметнати од коронавирусот.

Националната канцеларија за статистика соопшти дека сметките за енергија на домаќинствата се најголемиот двигател на инфлацијата откако минатиот месец беа укинатите регулаторните ограничувања. Цените на бензинот што ги плаќаат потрошувачите скокнаа за 28,1% во октомври на годишна основа.

Британските добавувачи на енергија се борат со зголемените цени на бензинот на големо, што доведе до банкрот на неколку енергетски компании. Ова принуди повеќе од 2 милиони потрошувачи да менуваат провајдери – често со повисоки такси.

ACB, чија цел на инфлација е 2%, рече дека повисоките трошоци за задолжување не можат ништо да направат, за да влијаат на цените на енергијата. Сепак, таа е загрижена дека високите стапки на инфлација би можеле да влијаат на довербата на јавноста во неа.

Прогнозите на ACB од овој месец покажаа дека очекува инфлацијата да достигне околу 5% во наредните месеци.

Се очекува ACB да биде првата од најголемите светски централни банки што ќе ги зголеми клучните каматни стапки откако пандемијата на коронавирус ја зафати глобалната економија. Инвеститорите и економистите се повеќе веруваат дека тоа ќе се случи на состанокот на 16 декември.

Во понеделникот, гувернерот на ACB, Ендрју Бејли, рече дека му е „многу непријатно“ со изгледите за инфлација и дека неговиот глас за задржување на каматните стапки непроменети претходно овој месец, што ги шокираше финансиските пазари, е на работ.

Во вторникот податоците за пазарот на трудот во земјата покажаа дека тој закрепнува и по завршувањето на државната програма за платено отсуство, што е и клучен фактор за одлуката на ACB за каматните стапки.

Роберт Алстер, главен инвестициски директор во Close Brothers Asset Management, предупредува да не се зема здраво за готово зголемувањето на каматните стапки на ACB следниот месец.

„На крајот на краиштата, влијанието на забрзувањето на инфлацијата врз потрошувачката и довербата на потрошувачите ќе биде критична мерка за стабилноста“, рече тој. „Можеме да видиме зголемување на каматните стапки во 2022 година“.

Во податоците од средата има сигнали дека претстојат нови инфлациски притисоци. Цените што ги наплатуваат фабриките се зголемени за повеќе од очекуваното – 8% во однос на октомври 2020 година, што е нивен најголем раст од 2011 година.

Трошоците за производство на производителите скокнаа за 13%, најбрзото темпо од 2008 година, според статистичките податоци.