Инфлацијата во САД во јуни три проценти

50

Годишната инфлација во САД се намали на 3% минатиот месец, според најновиот Индекс на потрошувачки цени објавен во средата од Бирото за статистика на трудот.

Тоа е нагло заладување од јуни минатата година, кога инфлацијата се искачи на 9,1% – најбрзата годишна стапка од ноември 1981 година.

Тоа е 12-ти последователен месец кога годишната инфлација, мерена со CPI, забавува. Годишната стапка е намалена од 4% во мај и падна малку под очекувањата на економистите за зголемување од 3,1%, според Refinitiv.

На месечна основа, цените се зголемија за 0,2%, помалце од зголемувањето од 0,4% забележано во мај, се вели во извештајот.

Од март 2022 година, Федералните резерви спроведоа 10 последователни зголемувања на каматните стапки за да ја скротат инфлацијата, конечно притискајќи на копчето за пауза минатиот месец. Се очекува Банката на федерални резерви да ги зголеми стапките за уште една четвртина кога ќе се состане подоцна овој месец.

Се олади и основната инфлација. Основниот индекс на CPI, кој ги отстранува нестабилните категории на храна и енергија, се зголеми за 4,8% во јуни. Тоа е повлекување од стапката од 5,3% во мај и 5% од предвидувањата на економистите.