Институционалните инвеститори се откажуваат од криптовалутите

48

Институционалните инвеститори беа лути поради криптовалутите уште пред минатата недела. Ненадејниот пад на FTX-ите на Сем Банкмен-Фрид можеби трајно ги оштети нивните шанси за вклучување во главните портфолија.

Додека многу тврдоглави остануваат во индустријата, многу професионални менаџери за пари велат дека случајот за крипто како диверзификатор на портфолио или дигитално злато е спор во овој момент. Загубите се преголеми, а структурата на пазарот премногу ризична, велат тие.

„Она што стана јасно е дека нема да најде дом во распределбата на институционалните средства“, изјави за Блумберг Хани Реда, портфолио менаџер во Pinebridge Investments во Лондон.

„Имаше период кога се сметаше за потенцијална класа на средства што секој инвеститор треба да ја има во својата стратешка распределба на средства, но тоа беше целосно отфрлено.

Скандалите во изминатите неколку месеци ги уништија клучните аргументи на засилувачите на крипто и сè освен ја избришаа идејата за Биткоин како безбедно засолниште во турбулентни времиња.

Колапсот на FTX „покренува прашања за одржливоста на крипто екосистемот“, рече Салман Ахмед, главен стратег во Fidelity International, кој надгледува 646 милијарди долари од Лондон.

Во февруари, неговата компанија лансираше производ со кој се тргува со Bitcoin, наменет за професионални европски инвеститори. Од почетокот на годината загуби околу 55%.

Пред само една година, криптоманијата беше на својот врв, а биткоинот надмина 67.000 долари. Во јануари Бриџвотер процени дека 5% од Биткоинот го држат институционални инвеститори.

Тогаш доминираа оптимистичките предвидувања. Николаос Панигирцоглу, стратег во JPMorgan Chase & Co. напиша дека Биткоинот теоретски може да достигне 146.000 долари на долг рок со поместување на златото. Истражувањето на PWC во март покажа дека 42% од крипто хеџ-фондовите предвидуваат дека биткоинот ќе тргува помеѓу 75.000 и 100.000 долари до крајот на 2022 година.

Сега, ставовите меѓу инвеститорите се порезервирани. Панигирцоглу во извештајот рече дека биткоинот повторно би можел да го достигне летниот минимум од 13.000 долари. Биткоинот во петокот се тргуваше под 17.000 долари.

„Аргументот за инвестирање во криптовалути како диверзификација изумре пред малку“, рече тој во едно интервју.

Биткоинот падна, а потоа повторно се опорави претходно. Некои верници гледаат како на пазарот испарува храброста, што на крајот ќе ја стави индустријата на пат кон зрелост. Проблемите на FTX всушност би можеле да бидат од корист за етаблирани компании со искуство во управувањето со ризик, како што се Nasdaq Stock Market и CBOE Global Markets Inc., напиша Мајк Киприс, аналитичар во Morgan Stanley, пренесува Seebiz.

Сепак, за Марк Даудинг, главен директор за инвестиции во BlueBay Asset Management, нема шанси биткоинот да стане верзија на дигитално злато. Прашање на време е кога уште повеќе инвеститори ќе се спасат и цените на криптовалутите повторно ќе паднат, рече тој.

„Требаше да биде јасно дека индустријата што не произведува ништо, трошеше пари и нудеше примамливи приноси, беше предодредена да пропадне“, рече тој.