Интел ги намалува платите на директорите

26

Американската корпорација Интел одлучи значително да ги намали платите во врвните менаџерски кругови, со цел да се справи со неповолните моменти на пазарот. Прв на удар е извршниот директор Пет Гелсинџер, на кој му е намалена платата за 25 отсто, пренесува Блумберг.

Нејзиниот извршен менаџерски тим ќе има намалување на платите за 15 отсто, на високите менаџери за 10 отсто, додека компензацијата на средните менаџери ќе биде намалена за по пет отсто.

„Додека продолжуваме да се движиме низ макроекономските спротивставени ветрови и да работиме на намалување на трошоците низ компанијата, направивме неколку прилагодувања на нашите програми за компензација и награди на вработените за 2023 година“, се вели во соопштението на Интел. „Овие промени се дизајнирани да имаат позначајно влијание врз нашиот извршен персонал и ќе помогнат во поддршката на инвестициите и целокупната работна сила потребни за да се забрза нашата трансформација и да се постигне нашата долгорочна стратегија.

Овој потег следи по мрачните прогнози на Интел минатата недела, кога компанијата предвиде еден од најлошите квартали во својата повеќе од 50-годишна историја. Посилната конкуренција и наглото забавување на побарувачката за персонални компјутери го избришаа профитот и готовинските резерви на Интел. Во исто време, Гелсинџер сака да инвестира во иднината на компанијата.

Гелсинџер, пак, ќе продолжи да користи готовина за да ги наградува акционерите. Интел минатата недела соопшти дека останува посветен на понудата конкурентна дивиденда. Аналитичарите шпекулираат дека компанијата може да ја намали својата исплата за да се справи со забавувањето на растот.

Според планот на Гелсинџер, компанијата сака да воведе нова технологија на производство со невидена брзина. Исто така, ќе гради нови фабрики во Европа и во САД и ќе се обиде да добие нарачки од други производители на чипови како аутсорсер. Овој потег ќе ја стави компанијата во директна конкуренција со Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics, две азиски компании кои ја престигнаа во рангирањето на производителите на чипови во однос на големината и можностите.

Интел не е единствената голема компанија која ги намалува платите на извршните директори. Apple, еден од ретките технолошки гиганти што се воздржува од големи отпуштања, ја намалува платата на извршниот директор за повеќе од 40 отсто на 49 милиони долари во 2023 година.

Фото: Facebook