Intel губи позиции од AMD откако побарувачката на чипови за Chromebook опаѓа

6

Intel Corp. отстапи повеќе од 2 процентни поени од својот пазарен удел на Advanced Micro Devices Inc. во третиот квартал, што бележи нов неуспех за пионерот на чипови, кој губи дел од својата технолошка предност.

AMD учествуваше со 24,6 отсто од продажбата на компјутерски процесори во третиот квартал, што е повеќе од 22,5 отсто една година порано, според Mercury Research. Промената беше забрзана со остриот пад на побарувачката за чипови кои се користат за напојување на лаптопите од ниска класа, како што се Chromebook, кои се потпираат на процесорите на Intel.

Intel сè уште поседува 75% од пазарот на компјутери и останува најголемиот светски производител на чипови. Но, AMD ја губи својата доминација, особено на пазарот на компјутери oд висока класа.

Intel, исто така, страда од проблеми по пандемијата. Кога минатата година блокирањето и карантинот ги принудија студентите и канцелариските работници да работат од дома, многумина грабнаа Chromebook со процесори на Intel. Сега кога многумина се вратија на училиште и работа, има помала побарувачка за овие уреди.

„Пазарот на преносни компјутери како Chromebooks испари“, вели аналитичарот на Mercury, Дин Мекаран во извештајот.

AMD и Intel се единствените добавувачи на таканаречените X86 процесори, чипови во срцето на повеќето лаптопи и десктоп компјутери во светот, како и повеќето серверски машини што работат на Интернет и корпоративни мрежи. AMD остварува постојан профит на пазарот, потпомогнат и од новите производи и од забавувањето на Intel во подобрувањето на производството.

AMD има ограничена изложеност на пазарот на лаптопи од ниска класа и постигна напредок во најпрофитабилниот дел од индустријата во последниот квартал, заземајќи повеќе од 10% од пазарот на серверски процесори.

Одделно, пазарниот удел што го служат процесорите произведени со технологијата на Arm Ltd., исто така се намали, под влијание на помалата побарувачка за Chromebook. Овој пад беше делумно неутрализиран со зголемената продажба од Apple Inc., која префрли повеќе од своите компјутерски понуди на сопствени чипови базирани на технологијата Arm.