Intel и AMD ги најавуваат своите процесори за CES

8

 Пред нивните прес-конференции на овогодинешниот скратен и делумно виртуелен CES, AMD и Intel воведуваат нови процесори.

Intel е фокусиран на една клучна спецификација, 5,5 GHz, што се очекува да биде максималната брзина на тактот што ќе може да ја достигне неговиот претстоен процесор. Ова претставува подобрување од 300 MHz во споредба со актуелниот водечки модел на компанијата, Core i9-12900K, кој беше најавен кон крајот на минатата година и може да достигне максимална брзина од 5,2 GHz.

Новиот процесор би можел да се вика Core i9-12900KS и би можел да биде лансиран на крајот на првиот квартал од 2022 година. Во меѓувреме, извршната директорка на AMD, Лиза Су, не откри многу детали.

Но, се очекува компанијата да ја претстави својата следна генерација на процесорот Ryzen на овогодинешниот саем. AMD вообичаено го користи CES за да ги лансира своите процесори фокусирани на лаптоп: најавена беше линијата Ryzen 5000 на CES 2021 и процесорот Ryzen 4000 на CES 2020. Подобрувањата што се очекуваат оваа година вклучуваат употреба на 3D V-Cache за зголемување на перформансите за 15 проценти. И покрај претстојните најави, помалку е јасно колку време ќе биде потребно за да се купат овие процесори благодарение на моменталниот глобален недостиг на чипови.

Извршниот директор на Intel предупреди дека понудата може да биде ограничена до 2023 година, додека TSMC, која произведува чипови за AMD, претходно изјави дека недостигот може да продолжи оваа година.